Addendums

Addendum #3: Released 6-17-2020

 

Response to written questions received June 10, 2020:

1. Question: Can you confirm that bidders must submit bids for both approaches, standard GPON and Virtualized, to qualify for consideration by the City of Pella?

Answer: Vendors need to provide pricing for either standard GPON or Virtualized, not both, to submit a qualifying bid. If a vendor has products to support both alternatives, they should provide an alternative that is the best solution for the project. Refer to the first question (Question I) on Addendum #1 released May 27, 2020.

2. Question: For the virtualized system do they want the SDN controller on site or in the cloud?

Answer: Vendors should provide the solution that they believe is in the best interest of the City as related to on-going cost of ownership. If the recommendation is for the controller to be on site, then server requirement details should be identified (and what licensing agreements are required). If the recommendation is for a managed service in the cloud, then details on SLAs (Service Level Agreements) and accessibility in the cloud should be provided.

 

Response to written questions received June 12, 2020:

3. Question: Bid Bond. Our finance/legal team is intending to provide a Bank Guarantee. Can you confirm that this will be acceptable?

Answer: The City of Pella’s legal counsel has stated that bid security in the form of a bank check or bid bond only will be acceptable with the bid submittal.

4. Question: Installation and Commissioning: We do not see any space in the Pricing Sheet (Appendix D) to include pricing for Installation and Commissioning services

Answer: City of Pella staff will self-perform installation and commissioning services. We are requesting information related to supporting installation and commissioning services to be entered into Bid Form 0300 (Appendix D) on 248 through 251 of the Alternative 1 tab, or on lines 245 through 248 of the Alternative 2 tab. 

5. Question: Compliance to the delivery schedules: Do you need us to state that we will comply with the delivery schedules? Our current plan is to attach a separate sheet stating that we will comply. Is this OK?

Answer: The bid contract documents shall be used to certify that the successful bidder will comply with delivery schedules. No additional statement is required within the bid submittal documents at this time, but you may submit a statement at your discretion.

 

Response to written question received June 16, 2020:

6. Question related to Bid Form 0300 (Appendix D), “Pella – Alt 2 Virtual Base Imp” Tab, Row 91 (“ONT with RG functions”) and Row 107 (“RG Separate”).

Answer: A clarification of Question #3 of Addendum #2 is provided below:

Original Question –
3) Will bidder be disqualified if NOT bidding both Single-box (ONT/RG) and Two-Box (ONT + RG)?
NOTE: Our intention is to only bid Two-Box (ONT + RG) solution.

The City of Pella will not disqualify a vendor if a separated product is not available, but they will look at how to apply the device in various installation scenarios. Because the bid form is locked, we need to capture the complete system costs. Therefore, we suggest that you place the following verbiage in the model number cell for a product you are not including: “Same as below – separate unit only”. Insert your proposed Unit Price for the total cost of the “Separated” units in the “ONT-RG Combined” cells. Please do the same with licensing and warranties.

Addendum #2: Released 6-5-2020

1) Standards Compliance Checklist and Hardware Characterization format

In order to standardize responses and make it easier for Bidders to respond, we have a developed an Excel file which is distributed with this Addendum which Bidders will be required to complete. The Excel file is called: Addendum 2 Compliance Checklist and Hardware Characterization.xlsx

2) Phase 1 vs. Phase 2 Totals.

Question: Are the March 2021 Phase 2 requirements of 2,581 GPON Residential, 194 GPON Business, 13 XGS-PON Business services INCLUSIVE of December 2020 Phase 1 requirements? OR, are the Phase 2 requirements an INCREMENTAL ADDITION to Phase 1 requirements? Another way to ask this question is ‘Do the Phase 2 Totals include the Phase 1 Totals’?

Answer: Phase 2 Totals (3 Year Projection) does include Phase 1 Totals. The bid totals reflect the Phase 2 (3 year projection) and bid award will be based on the analysis of the Phase 2 Total. Phase 1 is only to define equipment and costs Pella will incur to launch the pilot project.

3) Page 23, Paragraph 2. “Pricing for these products allow two separate approaches for ONTs. The first is to provide a single unit that combines ONT and RG functionality. The second is to provide these functions in separate units, that is, an ONT and separate RG. Vendors must provide pricing for both cases.”

Question: Will bidder be disqualified if NOT bidding both Single-box (ONT/RG) and Two-Box (ONT + RG)?

NOTE: Our intention is to only bid the Single-box (ONT/RG) Two-Box (ONT + RG) solution.

Answer: Pella will not disqualify vendor if a separated product is not available, but Pella will look at how to apply the device in various installation scenarios. Because the bid form is locked, we need to capture the complete system costs. Therefore, we suggest that you place the following verbiage in the model number cell “Same as above – Separated Unit Only” for the product you do not offer. Insert your proposed Unit Price for the “Combined“ unit in the “Separated” cells. Please do same with licensing and warranties. See example in screen shot on the following page.

4) Page 20, OLT Base System, 1.d. “SFP+ or XFP used as uplinks to routers. SFP+ or XFP used as uplinks to routers. Require a minimum of two separate paths, each supporting 10G LAG [four (4) such ports minimum] or 40G Ethernet interfaces.”

Questions: Please clarify the requirement. Does this require 2 separate paths of 2x10G LAG? Does this require cross-card LAG? Is this required for both Phase 1 and Phase 2?

Answer: Each separate path will connect the OLT Base System to one-of-two separate routers. We are asking that the capacity for each of these linkages be 40Gbps. Each path can be provided by four (4) 10Gbps ports configured as a LAG or via a single 40G port. Since there are two separate interfaces to two separate routers, then there would be eight (8) 10G ports or two (2) 40G ports. It is expected that the base OLT configuration(s) implemented in phase 1 will serve Phase 2 with minor modifications. Cross card LAG may be required depending on vendor specific equipment configuration.

5) Page 23, Paragraph 3. “Provide pricing for the G Fast ONTs based on our projection of 50% penetration.”

Questions: Please clarify the requirements for G.Fast design and quoting. How many MDU facilities require G.Fast? How many Living Units are in the MDU facilities that G.Fast technology.

Answer: At this time, ROE agreement have not been completed with site owners, so we are assuming all existing MDU buildings will utilize G Fast technology. It is our estimate that 50% of units will subscribe and require G Fast.

6) Page 23, Paragraph 3. “Owner requests DPU counts to provide 100% coverage of all MDU buildings and their service points, but only provide 50% of actual units supported with ONTs.”

Question: Please clarify this requirement. Are you stating that the MDU should be quoted to be able to equip ALL Living Units in the building, but quote only 50% of the Living Units with ONTs, Modems, and Residential Gateways?

Answer: MDU access and penetration is estimated as ROE agreements are still pending with site owners. Therefore, we estimated that all the listed MDUs populated with sufficient DPU port to cover 100% of the service points and project a 50% service take rate.

7) Page 23, Paragraph 4. “Wireless mesh devices will depend on the size and construction of homes. Owner projects that there will be three hundred (300) single devices, two hundred (200) two-unit mesh devices, and on hundred (100) three-unit mesh devices. These devices do not include the gateway RG. “

Question: Please clarify this requirement. Do the requirement for wireless mesh devices only depend on the MDU facilities?

Answer: Wireless mess devices are not dependent on the MDU facility. Their use would be to extend W-Fi coverage in larger residential structures, and those structures with internal RF obstructions.

Question: If the bidder does not bid two-unit mesh and three-unit mesh devices will they bedisqualified?

Answer: Pella understands that some vendors may not have prepackaged kits of mesh devises. In order to capture the total costs, we ask that you fill in the pricing for “packaged” products as though that is an offering. See Screenshot. In this example your single unit price is $2, your 2 unit “packaged” price would be $4 and the 3 unit “packaged” price would be $6. Please do the same with warranty line items.

8) Page 2, Paragraph 2. “Senior living, disabled living, assisted living will be issued separately.”

Question: Please clarify this requirement. Is it a requirement for the bidder to submit designs and pricing for the senior, disabled and assisted living facilities? If so, what are the specifications for these facilities? Do these facilities have Cat-5 wiring with a feed to each living unit? Does each unit require a dedicated residential gateway? Does each unit require a POTs voice port?

Answer: Pella is not seeking pricing for the senior or other assisted living units at this time. At a time when service agreements with these facilities are in place, Pella will be address these at a later date with the selected vendor.

9) Bid Form 0200

Question: Please provide a definition of the Installation Kits/Packages line from Appendix D (pricing file).

Answer: The intent of this line item is to cover hardware related components which are not included in the OLT and shelf hardware items. These would include rack brackets, basic wiring harnesses such as for DC power connections, specialty cables for interconnecting shelves if required, and a serial buss (management cables)

10) XGS PON and Splitter configurations

Question: Is the same outside plant fiber being used for GPON and XGS PON? Or, is there going to be one splitter for GPON and then another splitter for XGS PON on separate runs?

Answer: Initially, Pella intends to use a separate feeder fiber to support a 1×32 splitter located in the FDHs which is dedicated to XGS PON subscribers. This may change in time if the base of XGS subscribers increases.
End of Addendum 2

 

Addendum #1: Released 5-27-2020

 

I. Clarification of bid based on an attendee question from pre-bid teleconference regarding responding to both Alternatives.

It is important to note that Vendors need to provide pricing for either Alternative 1: Traditional Hardware Implementation or  Alternative 2: Virtual SDN Base Implementation.  If a vendor has products to support both alternatives, they should provide an alternative that is the best solution for the project.

 

II. Response to written question received May 27, 2020:

Does the City of Pella want to avoid service disruptions to those that are in the Pilot Phase when the city is ready to transition to Phase 1 deployment? In other words, does the city want 1 OLT “to grow” from Pilot Phase to Phase 1 and beyond?

Response:

We intend to grow the equipment from the pilot hardware established.  We expect the primary difference in the requirements for pilot versus 2021 deployment should be that ONTs/RG were not required to have Wi-Fi 6 but will defer to the bidders to provide additional recommendations as needed.

Comments are closed.